Umjetnost

cuvar uspomene pozivnica mala

Obavještavamo sve ljubitelje filma kako će naš istaknuti član i višestruko nagrađivani autor Luka Klapan u svojoj rodnoj Pridragi dana 12. kolovoza s početkom u 20 i 30 sati u Kripti crkve Gospe od Ružarija, a u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Novigrad te župe Pridraga upriličiti filmsku tribinu na kojoj će biti prikazani filmovi ''Čuvar uspomene'' i ''Pridraški fragmenti''.

Čast nam je pozvati Vas da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj nakon kojeg će se uz domaću spizu i dobru kapljicu vina nastaviti ugodno druženje.

Luka Šimunjak je rođen 1990. te je naš član od samog osnutka “Foto – film – video amatera Luke”. Završio je Školu za umjetnost i dizajn iz koje je izašao s mnogim nagradama no na­jistaknutija je prva generacijska nagrada na državnom natjecanju na temu “Isječak prostora i trenutak vremena”, koja je uključivala rad s glinom, odnosno kiparstvo te fotografiju. Nastavio se školovati u istom pravcu te je kao student 2010. godine na izložbi pod imenom “Čovjek – Bicikl – Čovjek” u organizaciji “Zagrebačkog foto kino saveza” i FK “Zagifoto” odnio treću nagradu sa fotografi­jom “Svugdje s njim”. Što se interesa tiče; veoma su raspršeni iako se kreću u sferi umjet­nosti. Lepeza tih interesa pokriva razna područja, od fotografije i kiparstva sve do dizajna koji je na margini umjetnosti i zanata. Što se tiče fotografskih ostvarenja očite su varijacije u stilu, izboru motiva, te načina zadržavanja odabranog trenutka. Spektar se kreće od portreta, pejzaža, detalja, crmo – bijelih fotografija, raznih tematskih razina; od konceptualnih do ko­mercijalnih. Izbor tema koje uvelike variraju jedna od druge, bogatstvo i zasićenost boja koje se suprotstavljaju monokromnim trenucima, te kompozicije koje dopuštaju motivu da prevlada ili ga zarobe u vlastiti okvir, stvaraju opus koji svaku fotografiju čini osebujnom i potpuno drugačijom od one predhodne.

Pogledajte Lukine radove...

Nešto o teoriji i slikama likovnog umjetnika (dizajnera) Zdravka Postružin.
Postružin se od mnogo pravaca, opredjelio za najteži pravac u likovnoj umjetnosti, a to je svjetlo-sjena. Pravac svjetlo-sjena zahtjeva veliki talent, svladavanje umjetničke pravilnosti, vrhunska tonska rješenja, gdje se boje mijenjaju i tonski pretapaju jedna u drugu. Ta igra svjetla i sjene umjetnik vješto koristi, pa sadržajem i formom stvara atmosferu prostora. Postružin svojim velikim talentom i školovanjem savladava pravilnost i pravac svjetlo-sjena povezao stilom linija, ploha i točaka.
Umjetnik je povezao pravcem i stilom: sakralne motive, pejzaže, mrtvu prirodu i dizajnerska rješenja. Umjetnik sam kaže da u prirodi stvara kroki crteže, kod kuće radi na platnu, a vrhunska ostvarenja radi na zidnim velikim dekoracijama u sakralnim objektima, ugostiteljskim objektima i privat kućama.
Postružin je prepoznatljiv u svojem umjetničkom ostvarenju, kako sam kaže, on mijenja i dodaje u slikama, jer i priroda nije savršena, pa tako kompozicijski pet estetskih načela mora biti usklađena. Sliku mora dekoracijski uskladiti, da bi bila zatvorena u cjelinu.
Postružinove slike odmaraju dušu i tijelo, time je dao posebni pečat suvremenoj likovnoj umjetnosti

 

Pogledajte Zdravkove radove...

Luka klapan1Luka Klapan je slikar i filmaš. Njegovi dokumentarni filmovi bave se suvremenim društvenim i etnografskim temama. Otkada je snimio svoj prvi eksperimentalni film 'San' prikazan na 18. Danima hrvatskog filma snimio je više kratkih filmova koji su se vrtjeli na stranim i domaćim festivalima. Trenutačno snima i nekoliko dokumentaraca u lokalnoj zajednici.

Luka Klapan is a painter and a filmmaker. His documentaries address contemporary and ethnographic issues. His first experimental film "Dream" was shown at the 18. Days of Croatian Film. Since then he shot a number of short films which were shown at international and Croatian festivals. He is currently shooting several documentaries about the local community.


Samostalne izložbe/One-man exhibitions:

1996. knjižnica Dubrava, Zagreb
1997. knjižnica Dubrava, Zagreb
2008. knjižnica Ante Kovačić, Zaprešić
2012. foaje Kazališta 21, Sisak
2012. galerija Anima, Zaprešić

2012. klub Zadrana, Zagreb
2012. aula sportske dvorana Sutinska Vrela, Podsused
2013. knjižnica Vladimira Nazora, Podsused
2013. knjižnica i čitaonica Kustošija, Zagreb
2013. pučko otvoreno učilište Mala galerija, Vrbovec


Skupne izložbe/Group exhibitions:

2009. 12. minijature, Vršilnica Zaprešić - u organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić
2009. ''Ljepota u različitosti'' galerija Državnog arhiva u Zadru u organizaciji LU Art-Forum Zadar
2011. 14. minijature, Vršilnica Zaprešić - u organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić
2011. ''Umjetnici Zaprešiću'' muzej Matija Skurjeni, 14. izložba ULSZ-a
2012. Dani otvorenih vrata FFVAL-a, Luka                
2012. 15. minijature, Vršilnica Zaprešić - u organizaciji Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić
2013. ''X-posure vol. 2'' galerija Razvid, Zaprešić

 Filmografija: 

San, 2008., eksperimentalni, 7 min. 58 sek.
Noćni čuvar, 2008., igrani, 9 min. 3 sek.
Naš kruh, 2008., dokumentarni, 5 min. 35 sek.
Alternativa, 2008., eksperimentalni, 2 min. 35 sek.
Nestajanje, 2008., igrani, 10 min. 27 sek.
Buđenja, 2009., eksperimentalni, 10 min. 8 sek.
Prijatelji, 2009., dokumentarni, 5 min. 38 sek.
Dok je njene noge nose, 2009., igrani, 8 min. 50 sek.
Ruke od kamena, 2009., dokumentarni, 13 min. 5 sek.
Pridraški fragmenti, 2010., dokumentarni, 29 min. 9 sek.
Čuvar uspomene, 2010., dokumentarni, 14 min. 30 sek.
Čovječe, sjeti se što si, 2010., dokumentarni 9 min. 55 sek.
Davor V: Sjene iz dubine, 2012., dokumentarni, 10 min. 44 sek.
Oni si počeli prvi, 2012, dokumentarni, 31 min. 31 sek. 
Lupatva pri nas, 2014. dokumentarni, 9 min. 50 sek.
Pridraga: ratna sjećanja, 2015. dokumentarni, 43 min. 10 sek.
Tragovima naših predaka, 2017., dokumentarni, 30 min. 30 sek.

 Filmography of Luka Klapan: 

Dream, 2008., eksperimental, 7 min. 58 sec.
Night watchman, 2008., fiction, 9 min. 3 sec.
Our bread, 2008., documentary, 5 min. 35 sec.
Alternative, 2008., eksperimental, 2 min. 35 sec.
The vanishing, 2008., fiction, 10 min. 27 sec.
Awakenings, 2009., eksperimental, 10 min. 8 sec.
Friends, 2009., documentary, 5 min. 38 sec.
While her feet are taking her, 2009., fiction, 8 min. 50 sec.
Hands of stone, 2009., documentary, 13 min. 5 sec.
Fragments of Pridraga, 2010., documentary, 29 min. 9 sec.
Memory keeper, 2010., documentary, 14 min. 30 sec.
Man, remember what you are, 2010., documentary, 9 min. 55 sec.
Davor V: Shadows from the depth2012., documentary, 10 min. 44 sec.
They started first2012., documentary, 31 min. 31 sec.
Shucking corn with us, 2014. documentary, 9 min 50 sec.
Pridraga: War memories, 2015. documentary, 43 min 10 sec.
In the footsteps of our ancestors, 2017., documentary, 30 min. 30 sec.

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript / +385 91 88 28 516

Pogledajte Lukine radove...

Naš newsletter

Posjećenost

Posjete Sadržajima : 270703

Pretraživanje

Linkovi